Jdi na obsah Jdi na menu
 


Starověk

11. 1. 2015

EGYPT    

   Matematika ve Starověkém Egyptě se rozvíjela současně s egyptskou civilizací, tj. od 4. tisíciletí př. n. l. Znalosti z této doby jsou omezené z důvodu malého počtu zachovaných zdrojů. Egypťané uměli sčítat, odčítat, násobit, dělit, počítat se zlomky a dokonce i řešit těžší aritmetické i geometrické úkoly. Například starověké egyptské pyramidy jsou jasným důkazem toho, jak Egypťané mysleli. Jejich znalosti byly natolik dostačující, aby vypočítali množství materiálu.
   Díky dochovaným nápisům z této doby víme, jakou měli tehdejší číselnou soustavu, které obsahovala znaky pro mocniny atd.


INDIE

 Indická matematika sice byla od evropské matematiky vzdálená, ale přesto ovlivnila vývoj evropské matematiky podstatným způsobem. Indové měli jednu výhodu nad evropskými matematiky, a to takovou, že přicházeli s novými technikami a nápady. Ne vždy jim jejich nápady vycházeli, ale vždycky to vyústilo do praktického nebo užitečného závěru. Za největšího představitele je považovám Brahmagupta, který se proslavil výpočty pohybu planet. . Byl jeden z těch, co začali používat algebraickou symboliku. Zasloužil by se o významné místo v dějinách matematiky. Jeho největším přínosem bylo zavedení pojmu „nula“.