Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak to bude v budoucnu

14. 1. 2015

"Jak to bude v budoucnu?" To je otázka, na kterou nemůže nikdo na světě 100% odpovědět. Pomyšlení na budoucnost mě trochu přivádí k myšlence, jestli matematika ještě bude povinným předmětem. Samozřejmě, že základy nutné budou vždycky, ale co když střední školy matematiku už vyučovat nebudou? Co když bude stačit spočítat na prstech, nebo na kalkulačce? Vidíme to všechno v televizi. Vědci stále vynalézají nové a nové technologie, přístroje, hračky. Počítače dneska dokážou vypočítat rovnice, nejsložitější technologie už nedělají technici ale počítače. Stroje, které už nebudou nahraditelné.
   Myslím si, že v budoucnosti už děti našich dětí budou jezdit v létajících autech, matematika pro ně bude skoro snad neznámá věc. Všechno za ně budou dělat přístroje, které budou přesně naprogramované tak, aby lidstvo už nemuselo nic dělat. Počítat se budou jen peníze na účtech a zlaté cihličky v sejfu.
   Tým matematiku a filozofů z Institutu budoucnosti lidstva na Oxfordské univerzitě šokovali, když pustili do světa, že se možná nedočkáme konce století a to vlastní chybou. Studie s názvem Existenciální riziko jako celosvětová priorita uvádějí, že se většina politiků nemůže s informací o vyhubení lidstva ucelit a začít se problematikou vážně zabývat. Podle vědců lidstvo nevyhubí žádný mor, epidemie ani přírodní katastrofa, ale budeme to MY sami, kteří se o to postaráme. Lidstvo prý dospělo do technologické fáze, kdy může výrazně ohrozit naši budoucnost. Technologický pokrok už natolik převýšil svoji hranici, že je to jako nebezpečná zbraň v rukou dítěte.
   Experimenty prováděné v biologii, nanotechnologii a genetice se podle informací šíří do nechtěné části, kdy se můžou velmi snadno vymknout kontrole.